29

utorak

travanj

2014

Klek - 140. obljetnica hrv. planinarstva

(Uvod JĐ, izvještaj HPS, foto AHL, HPS)
Izvještaj sa izleta 26.04.2014.

Članovi našeg PD Uroboros sudjelovali su 26. travnja 2014. na središnjoj svečanosti u povodu 140. obljetnice hrvatskog planinarstva koja je održana u Ogulinu nakon čega je slijedio uspon na Klek gdje je i naše društvo među tridesetak drugih primilo prigodnu spomenicu za sudjelovanje na ovom događanju. Na izletu je sudjelovalo devet naših planinara plus jedan pesonja. U nastavku prenosimo izvještaj sa stranica Hrvatskog planinarskog saveza.



U Ogulinu održana središnja svečanost u povodu 140. obljetnice hrvatskog planinarstva

U Ogulinu je 26. travnja, u nazočnosti 1200 planinara održana središnja svečanost u povodu 140. obljetnice hrvatskog planinarstva. U jutarnjim je satima otvorena novouređena alpinistička zbirka u Zavičajnom muzeju u Ogulinu i održana atraktivna glazbeno-scenska priredba "Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva", a u poslijepodnevnim satima proslava je nastavljena usponom na Klek, a svim planinarskim udrugama koje su sudjelovale u svečanosti uručene su na Kleku za tu prigodu izrađene spomenice. Organizatori svečanosti u Ogulinu bili su, uz HPS, još HPD »Klek«, HGSS Stanica Ogulin, Grad Ogulin, Turistička zajednica Ogulina te Pučko otvoreno učilište Ogulin, a u organizaciji, izvedbi i osiguravanju cjelokupne svečanosti i pohoda na Klek sudjelovalo je još nekoliko desetaka dužnosnika planinarskih udruga, vodiča, pripadnika HGSS-a i drugih planinara.

Visoki pokrovitelj 140. obljetnice hrvatskog planinarstva predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović uputio je HPS-u i hrvatskim planinarima uoči proslave srdačnu čestitku, izrazivši najbolje želje za dalje uspješno djelovanje Hrvatskoga planinarskog saveza i planinarskih udruga. U čestitki predsjednika Josipovića naglašava se da su "hrvatski planinari uvijek bili istraživači i čuvari ljepota naših opjevanih planina i gora od Ivanščice do Velebita, od Učke do Mosora i Blokova, do Bilogore i zapadnih obronaka Fruške gore", te da je "njegovanje kulturnih tradicija krasilo i krasi rad naših planinarskih društava, koja su uvijek bila rasadnici zavičajnog i nacionalnog domoljublja, uspješno prenoseći bogatu baštinu svoga djelovanja na mlade naraštaje."

Obilježavajući 140. obljetnicu organiziranog djelovanja, vrijedi naglasiti da su hrvatski planinari od 1874. godine do danas postigli brojne zavidne rezultate u svim planinarskim djelatnostima – od alpinizma i sportskog penjanja do speleologije i zaštite prirode. Hrvatski su se alpinisti uspeli na najviše vrhove Himalaje i najviše vrhove svih kontinenata, a speleolozi su istražili neke od najdubljih jama svijeta. Školovanjem, uređivanjem planinarskih putova i kuća te djelatnošću Vodičke službe i Hrvatske gorske službe spašavanja planinari trajno unaprjeđuju razinu sigurnosti u hrvatskim planinama. U Hrvatski planinarski savez udružene su 323 udruge, s više od 28.000 članova. Savez danas upravlja sa 150 planinarskih domova, kuća i skloništa i brine o 6000 kilometara planinarskih putova. Izdavanjem časopisa »Hrvatski planinar« i brojnih drugih planinarskih izdanja hrvatski su planinari utkali svoju ljubav prema planinama u hrvatsku kulturu. Uz to što je naša planinarska organizacija jedna od najstarijih hrvatskih udruga, vrijedi istaknuti da su Hrvati bili deveti narod svijeta i prvi u ovom dijelu Europe koji je imao svoju planinarsku organizaciju. Hrvatsko planinarstvo od samih je početaka imalo europski značaj i išlo ukorak s razvojem planinarstva u Europi i svijetu. (www.hps.hr)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.